4 redenen waarom
België Tunesië klopt

Laten we over een ding duidelijk zijn: de Rode Duivels winnen het WK! Op weg naar de gouden Wereldbeker moeten ze wel nog een paar hindernissen nemen. Eén daarvan is ‘Les Aigles de Carthage’, het nationale elftal van Tunesië. Maar die ploeg blijkt – als we onderstaande feiten mogen geloven – slechts een verwaarloosbare voetnoot in hun zegetocht.

De Tunesiërs...

...spelen teveel toneel.

En dan hebben we het vooral over doelman Mouez Hassen. De keeper trok tijdens de oefenmatchen voor het WK geregeld een tenenkrullend toneelstukje op gang waarin hij de hoofdrol van de ernstig geblesseerde goalie speelde. Om tijd te winnen, zo bleek achteraf. Maar dat gaat in de matchen tegen de Belgen niet lukken. Aangezien het in ons land quasi een nationale sport is om de ziekendagen aan elkaar te rijgen, kan iedere Belg zonder problemen inschatten of iemand echt ziek is of niet. Wel benieuwd hoe je het woord ‘karottentrekker’ in het Tunesisch vertaalt.

 

... worden meteen geïntimideerd.

In België dragen we zwart op een begrafenis. In Tunesië is rood de rouwkleur. U kan zich dus wel voorstellen wat er door de Tunesische hoofden zal spoken wanneer ons jongens in hun helrode voetbalplunje het veld betreden. U leest het al: sport bestaat voor een groot deel uit intimidatie van de tegenstander. Om onze overwinning te verzekeren kunnen we voor het begin van de wedstrijd dus nog altijd zeggen dat – wanneer we de match verliezen – Jacky Lafon een buitenverblijf in Tunesië zal kopen.

 

... zijn een huurlingenleger.

Terwijl in ons land de spelers stonden te dringen om geselecteerd te worden voor de nationale ploeg, was dat in Tunesië helemaal anders. Meer nog: bondscoach Nabil Maâloul moest na een zeer strenge selectie zijn elftal vervolledigen door heel Europa plat te bellen op zoek naar voetballers met Tunesische roots. En dan nog wilden heel wat van hen niet in zijn team zitten. De bij elkaar gesprokkelde ploeg bestaat dan ook grotendeels uit ‘Tunesiërs die niet in Tunesië geboren zijn, maar technisch gezien toch Tunesiër zijn’. Kan u nog volgen?

 

... hebben al heel wat kemels geschoten.

En dat mag u vrij letterlijk nemen want kamelenvlees is een nationaal gerecht in Tunesië. Voor de taalpuristen onder u: ‘een kemel schieten’ is een Vlaamse variant op de Nederlandse uitdrukking ‘een bok schieten’. Kort uitgelegd: wanneer u op bokkenjacht gaat en zonder bok thuiskomt, heeft u een kemel geschoten.

Deze longread kwam tot stand in samenwerking met de branded content afdeling van MEDIALAAN/de Persgroep Advertising & Betcenter en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.