4 redenen waarom
België Panama klopt

In hun eerste WK-wedstrijd zullen onze Rode Duivels het opnemen tegen Los Canaleros, het nationale elftal van Panama. Of ze zullen winnen blijft voorlopig koffiedik kijken maar als we ons op onderstaande Panama-weetjes baseren, is er veel kans dat we als winnaar van het veld stappen.

De Panamezen...

... zijn groentjes op het WK.

Los Canaleros slaagden er nog nooit in om zich voor een WK te kwalificeren. Toen hen dat dit jaar wel lukte, was dat voor president Juan Carlos Varela al genoeg om de selectie te vieren met een nationale feestdag.

U leest het al: ze zijn snel onder de indruk die Panamezen. Met een beetje geluk zijn ze bij hun aankomst in het stadion dus zo van hun (voetbal)sokken geblazen, dat ze de volle negentig minuten van de wedstrijd besteden aan het nemen van selfies met ons nationaal elftal en het zoeken naar de tv-camera’s om naar hun moeder te zwaaien.

 

... zijn oude zakken.

De gemiddelde leeftijd van Los Canaleros is 33 jaar en dat is quasi bejaard in voetballand. Toegegeven: hun sterspeler Blaz Pérez (37) trekt het hoger vernoemde getal flink omhoog. En ook de technische ploeg heeft een gezegende leeftijd. Zo is trainer Hernan Dario Gomez al een knar van tweeënzestig en zou de chauffeur van de spelersbus zo oud zijn dat hij door zijn oogarts voor de keuze werd gesteld: ofwel zijn leesbril dragen tijdens het rijden, ofwel zijn voorruit optisch laten slijpen.

 

... zitten er geregeld naast.

De Panamahoed is voor de Panamezen een nationaal symbool dat vergelijkbaar is met onze frieten, bier of pralines. Het probleem is wel dat de befaamde strohoed niet in Panama werd uitgevonden, maar in Ecuador. Daarmee zitten onze Zuid-Amerikaanse vrienden er dus een kleine 1200 km naast. Als die ‘er faliekant naast zitten’-mentaliteit doorgetrokken wordt naar het voetbalveld, mogen onze Duivels op beide oren slapen: er zal geen bal in de netten gaan!

 

... zullen gegarandeerd te laat komen.

In Panama moet het woord ‘stress’ nog uitgevonden worden. Net zoals het woord ‘horloge’ trouwens. ‘Op tijd komen’ is dan ook een erg rekbaar begrip. Wanneer er in Panama een evenement is waarbij de deuren om acht uur opengaan, dagen de eerste toeschouwers pas tegen negen uur op. De kans is dus groot dat er bij de aftrap in het Fisht Olympic Stadium geen enkele Panamees op het veld zal staan. Op de tribune trouwens ook niet. Of de organisatoren hen met een list naar het stadion kunnen lokken? Daar vrezen we voor.

Inwoners uit Panama zijn erg achterdochtig. Vandaar ook het eeuwenoude spreekwoord: ‘Met alle Panamezen, maar niet met den dezen’.

Deze longread kwam tot stand in samenwerking met de branded content afdeling van MEDIALAAN/de Persgroep Advertising & Betcenter en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.